تقریباً مى توان گفت که تمام افراد حداقل یک بار هم که شده در طول زندگى خود پدیده ریزش مو را تجربه مى کنند. در حالى که این اتفاق براى برخى از افراد در سنین جوانى رخ مى دهد در برخى دیگر در اثر کهولت سن به وجود مى آید. اما در هر صورت در مواقعى که ریزش مو شدت زیادى پیدا کند مى توان از روش مزوتراپى مو بهره برد. در این مقاله از سایت دکتر حبیبی زاده، به موضوع مزوتراپی مو بیشتر می پردازیم:
مزوتراپی یک روش ترمیمى جهت رویش دوباره مو است که به طور مداوم محبوبیت خود را پیدا می کند. این روش که روشى غیر تهاجمی و غیر جراحی است از طریق تزریقات سطحی در زیر لایه اپیدرمى پوست در بافت های مناسب برای تحریک لایه مزودرم پوست هدف قرار مى دهد، این فرایند در عمق حدود ۱ میلی مترى در زیر سطح پوست سر انجام مى شود. این روند ترمیم و تکثیر طبیعی مو را ترغیب می کند. این فناوری که بر ریشه درمانى استوار است بر این باور است که اکثر مشکلات ریزش مو نتیجه عدم وجود مواد مغذی مناسب، کاهش گردش خون به پوست سر و عدم تعادل هورمون ها در اطراف فولیکول مو است. محلول مزوتراپی تزریق شده در پوست سر حاوی ترکیب ویژه ای از مواد شیمیایی خاص، مواد معدنی، اسیدهای آمینه، ویتامین ها، اسیدهای نوکلئیک و آنزیم های مشترک است که به طور خاص مطابق با نیازهای منحصر به فرد بیمار تنظیم شده اند. این درمان تعادل هورمون را به تدریج ترمیم می کند و باعث رشد مداوم رشته های جدید و سالم مو می شود.
تاریخچه مزوتراپی
مزوتراپی نوعی روش غیر تهاجمی برای درمان ریزش مو است و از طریق تحریک و احیای فولیکول های مو و توقف کردن ریزش آن در بین افراد محبوبیت زیادی پیدا کرده است. مزوتراپی اصطلاح یونانی است و از دو قسمت مزو به معنی میانه و تراپی به معنی درمانی تشکیل شده است. این اصطلاح برای اولین بار، در کشور فرانسه توسط دکتر میشل پیستور مطرح شد، وی که به پدر مزوتراپی مدرن شهرت دارد، تحقیقات بسیار زیادی در زمینه مزوتراپی انجام داده است. مزوتراپی در ابتدا روش درمانی مناسب برای درمان مشکلات پزشکی شناخته شده است و لی بعدها به دلیل تاثیرات بالای ان در تقویت موهای نازک و ضعیف، دامنه کاربردی آن گسترش یافت و به حوزه پوست و مو نیز راه پیدا کرد. تا قبل این، مزوتراپی برای درمان مشکلاتی مانند آرتروز، افسردگی، دردهای مزمن، سلولیت و اضطراب کاربرد داشت. امروز از مزوتراپی علاوه بر درمان مشکلات گفته شده برای درمان مشکلاتی مانند ریزش مو، چین و چروک و شلی پوست مورد استفاده قرار می گیرد.
مزوتراپى مو چگونه عمل مى کند؟
مزوتراپی مو شامل یک فرایند دوگانه است که هم از تحریک شیمیایی و هم تحریک مکانیکی منطقه آسیب دیده استفاده می کند.
بخش مکانیکى این فرایند شامل درمارولر یا همان غلطک سوزنى است که بر روى پوست کف سر به حرکت در مى آید و موجب تحریک مو ها براى رشد مى شود. البته گفتنى است از آنجایى که این سوزن ها بسیار ظریف هستند و سوراخ هاى بسیار کوچکى ایجاد مى کنند هیچگونه آسیب قابل توجهى به پوست سر وارد نمى شود.
بخش شیمیایی این عمل شامل ترکیباتى مى شود که به پوست سر تزریق مى شود و لایه مزودرم را تحریک مى کند. لازم به ذکر است که در این مرحله کیفیت محصولى که به سر تزریق مى شود از اهمیت بالایى برخوردار است.
همچنین باید به خاطر داشت که در راه حل های شیمیایی مزوتراپی برای ریزش مو فرمول مشخصى از مواد شیمیایی خاصى وجود ندارد و با توجه به ویژگى هاى بیمار قابل تغییر است. این ترکیبات فعال موجود در محلول با هدف بهبود گردش خون، خنثی کردن بیش از حد DHT ، کاهش التهاب، تحریک تولید کلاژن و افزایش اندازه فولیکول برای متوقف کردن ریزش مو با یکدیگر عمل می کنند.
فرایند درمانى مزوتراپى به چه صورت است؟
روند روش مزوتراپی براى درمان ریزش مو می تواند از بیمارى به بیمار دیگر متفاوت باشد اما یک جلسه درمانى معمولاً بسته به اندازه ناحیه مورد نظر بین ۱۰ تا ۳۰ دقیقه طول می کشد. به طور کلی حداقل ۱۰ جلسه برای ایجاد تغییر در پوست سر جهت تحریک رشد مو لازم است که با یک دوره فشرده درمان به مدت هر دو هفته یک بار در دو الى سه ماه اول شروع می شود و پس از آن ممکن است کاهش یابد.
اثرات مزوتراپی بر روی مو
مزوتراپی مو در مقایسه با سایر روش های درمانی، دارای ماندگاری طولانی مدت است و مقدار اثر گذاری آن با توجه به شکل و شدت ریزش مو و دلایل آن می تواند متفاوت باشد ولی معمولا به طور میانگین بین ۳ تا ۴ سال متفاوت است و پس از آن لازم است مجدد عمل مزوتراپی تکرار شود.
مزوتراپی مو موجب می شود از طریق بازسازی سلول های مو، موجب احیای فولیکول های مو می شود. و با بهبود جریان خون در پوست سر سبب رشد موهای جدید شده و هم چنین مواد مغذی مورد نیاز سلوهای مو به طور مستقیم به فولیکول های آنها تزریق شده و با این کار جلوی ریزش مو را می گیرد.
بعد از چه مدتى نتایج حاصل از مزوتراپى مو قابل مشاهده است؟
گرچه برخی افراد می توانند در چند هفته اول درمان نتایج مثبتی را مشاهده کنند اما بسته به شدت ریزش مو و نحوه واکنش فرد به درمان این زمان متفاوت است. بنابراین بیماران باید انتظار داشته باشند که طی دو الى سه ماه اول درمان نتایج قابل توجهی را مشاهده کنند اما اثر کامل درمان ممکن است تا ۶ ماه نیز طول بکشد.
چه کسانی کاندیدای مناسبی محسوب می شوند
کسانی که به هر یک مشکلات زیر دچار هستند را می توان مزوتراپی مو بر روی آنها اعمال کرد:
- ریزش موی ناشی از کشش یا کشیدن
- ریزش مو بعد از زایمان
- ریزش موی کلی
- طاسی نقطه ای
- ریزش مو ناشی از استرس شدید
همه افراد در هر دو جنس آقایان و خانم هایی که به مشکلات ریزش مو دچار هستند و دنبال روش مناسب برای رفع ریزش مو و تقویت موها هستند بهترین کاندید برای عمل مزوتراپی مو محسوب می شوند.
مراقبت های بعد از مزوتراپی مو
- پس از انجام روش مزوتراپی موفق در محل تزریق شده زخم های کوچک باقی می ماند و زمان می برد تا خوب شود.
- بعد از مزوتراپی بلافاصله نباید استحمام کنید یا ناحیه تزریق شده را به آب نزدیک کنید.
- تا ۲ – ۳ روز پس از مزوتراپی، سعی کنید از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب خودداری کنید.
- تا یک هفته پس از عمل مزوتراپی، انجام فعالیت های ورزشی ممنوع است و حتی از رفتن به استخر و سونا خودداری کنید.
- سعی کنید از دستکاری یا ماساژ ناحیه تزریق شده خودداری کنید.
- از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کنید، الکل با تاثیر بر عروق، موجب بهبودی دیرهنگام و کاهش کیفیت عمل مزوتراپی می گردد.
مزایا و اثربخشی مزوتراپی برای ترمیم مو
نتایج حاصل از مزوتراپى مو نشان داده است که مزوتراپی به همان اندازه مؤثر و حتى گاهی مؤثرتر از قرص های خوراکی برای ترمیم و جوان سازی مو است. گفتنى است که درمان های خوراکی ابتدا باید از دستگاه گوارش عبور کرده و قبل از رها شدن در جریان خون توسط کبد متابولیزه شوند. این فرایند هضم، داروهایی که به ناحیه آسیب دیده می رسند را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. در مقابل، مزوتراپی مو قادر است که دوز بسیار کمتری از دارو را به طور مستقیم به ناحیه مورد نظر تزریق کند و جذب فولیکول مو شود.
عوارض جانبی مزوتراپی مو
مزوتراپی مو با اینکه روز به روز بر محبوبیت آن افزوده می شود ولی مانند سایر روش های درمانی، در صورت نبود پزشک متخصص ماهر و با تجربه و عدم استفاده از مواد باکیفیت، احتمال ظاهر شدن عوارض و پیامدهای پس از مزوتراپی وجود دارد. با این حال در صورتی که دارای بیماری های زمینه ای هستید یا از قبل به مشکلات جسمی دچار هستید حتما به پزشک خود اطلاع دهید. مشکلاتی مانند زایمان، شیردهی، آلرژی، اختلالات غدد و عفونت ها از مواردی هستند که در صورت داشتن هر یک با پزشک خود درمیان بگذارید.
نتیجه گیری
على رغم نتایج منحصر به فرد و اثربخشى که مزوتراپى مو دارد، باید به خاطر داشت که این روش درمانى براى همه انواع ریزش مو مناسب نیست و در برخى موارد مى تواند ریزش مو را شدید تر نیز بکند. بنابراین مراجعه به بهترین پزشک متخصص مو که تمامى جوانب را بررسى کند امرى ضرورى مى نماید.