زگیل کف پا چیست و چگونه ایجاد میشود؟ زگیل کف پا یک توده ی کوچک اضافی از گوشت بوده که معمولا در پاشنه پا یا مناطق دیگری از پا که وزن را تحمل میکند، ایجاد میشود. زگیل کف پا در ابتدا به صورت ضایعه مشابه خال یا زگیل عادی شروع میشود اما با گذر زمان میتواند به یک زگیل پوستی بزرگ تر و پرخون تبدیل شود. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره زگیل کف پا برای شما بیان کنیم، پس با ما همراه باشید.
علائم و نشانه های زگیل کف پا
زگیل کف پا نشانه هایی دارد که در زیر آن ها را بیان میکنیم. نشانه هایی مانند:
- ایجاد شدن یک زخم گوشتی کوچک در کف پا ( معمولا زیر انگشتان، سینه پا یا پاشنه پا)
- پوست ضخیم و سفت در نقطه مشخصی روی پوست، اطراف محل رشد زگیل پا
- حس درد هنگام راه رفتن
- نقاط ریز سیاه که معمولا دانه های زگیل نامیده میشوند اما در حقیقت رگ های خونی بسته شده و بسیار کوچک هستند.
- زخمی که خطوط و شیارهای طبیعی پای فرد را تخریب کرده است.
تشخیص زگیل کف پا
در اکثر موارد پزشک بعد از معاینه زخم، به وسیله ی یک چاقوی جراحی برای پیدا کردن نقاط کوچک تیره یا همان رگ های خونی ریز بسته زخم را تراش میدهد. سپس نمونه ای زخم را برداشته و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال میکند.
بیشتر بخوانید: زگیل های معمولی
علت زگیل کف پا
زگیل کف پا در اثر ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV در خارجی ترین لایه پوست کف پای بیمار ایجاد میشوند. زگیل زمانی که ویروس از یک راه بریدگی کوچک یا شکاف یا از راه نقاط ضعیف کف پا وارد بدن شود، به وجود میآید. زگیل کف پا یک نوع عفونت ویروسی بوده که به راحتی میتواند از طریق تماس مستقیم با پوست یا به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی به افراد دیگر منتقل شود. در برخی موارد زگیل کف پا به علت استفاده از کفش هایی که در آنها مواد حاوی فرمالدهید به کار رفته است ایجاد میشود، زیرا زمانی که پوست کف پا با فرمالدهید در تماس میباشد، ماده فرمالدهید به آرامی به داخل پوست نفوذ کرده و باعث ایجاد التهاب و تحریک پوست میشود. یکی دیگر از دلایل ایجاد زگیل کف پا ضعیف بودن سیستم ایمنی میباشد که در برابر زگیل کف پا آسیب پذیرتر هستند.
انواع زگیل کف پا
زگیل کف پا در انواع مختلفی ظاهر میشود که هر کدام نشانه های مختلفی دارد. انواع زگیل کف پا عبارتند از :
زگیل ساده
این نوع زگیل به صورت یک ضایعه کوچک، خشک و سخت زیر پا ایجاد شده و ممکن است با رنگ های سفید، خاکستری یا قهوه ای نمایان شود و تکه های کوچک سیاه روی آن دیده شود.
زگیل زیر پا با جوانه های قرنی
این نوع زگیل کف پا به صورت ضایعه های صاف و مسطح روی پوست با رنگ های زرد و بنفش ظاهر میشود. این نوع زگیل معمولا در مناطقی از زیر کف پا که تحت فشار نیستند مانند پشت پاشنه ایجاد میشوند.
زگیل دیجیتال
این نوع زگیل روی انگشتان پا بخصوص انگشتان بزرگ پا شکل میگیرد. ظاهر آن ممکن است به صورت یک ضایعه خشک و سفت یا یک ضایعه نسبتا بزرگ با رنگ قهوه ای باشد.
زگیل فیلیفرم
این نوع زگیل به صورت رشته ای و باریک روی پوست زیر پا با رنگ های سفید، گوشتی یا صورتی ایجاد میشود.
زگیل پلانتا
این نوع زگیل در ناحیه پشت پاشنه و در اثر تحت فشار بودن زیر پا ایجاد میشود. زگیل پلانتا به صورت یک ضایعه مسطح با رنگ قهوه ای تیره یا سیاه با دانه های ریز دایره ای ظاهر میشود.
زگیل موزی
زگیل موزی یکی دیگر از انواع زگیل ها میباشد که به هم متصل شده و به صورت یک ضایعه بزرگتر و پوشش دهنده در کف پا ایجاد میشوند. این زگیل معمولا با نام زگیل های خوشه ای نیز نام برده میشود و با رنگ های سفید یا خاکستری نمایان میشود.
زگیل خونین
این نوع زگیل کف پا ممکن است به علت آسیب و خونریزی درونی منجر به خونریزی شود. این زگیل ها در برخی موارد دردناک بوده و در صورت عدم درمان تشدید پیدا میکنند.
روش های پیشگیری از زگیل کف پا
برای پیشگیری از زگیل کف پا میتوانید از روش های زیر استفاده نمایید:
- از کفش ها و جوراب های نخی مناسب برای جذب رطوبت استفاده کنید.
- بهداشت شخصی خود که شامل شستن و خشک کردن دقیق پاها بعد از استحمام میباشد را رعایت کنید.
- از اشیا شخصی دیگران مانند جوراب و کفش استفاده نکنید.
- جوراب هایتان را روزانه بشویید و کفش هایتان را با فاصله های مناسبی تعویض کنید.
- با پاهای برهنه در اطراف استخر یا اتاق های رختکن راه نروید.
- از سنگ پا، سوهان یا ناخن گیرهای که دیگران استفاده میکنند، استفاده نکنید.
- در صورتی که فرد دچار زگیل است از تماس مستقیم با پوست او پرهیز کنید.
درمان زگیل کف پا
روش های مختلفی برای درمان زگیل کف پا وجود دارد که انتخاب هر یک از این روش ها به محل، نوع و تعداد آن بستگی دارد. روش های درمان زگیل کف پا عبارتند از:
داروی لایه بردار قوی
داروهای قوی مانند سالیسیلیک اسید برای درمان زگیل کف پا استفاده میشود که با استفاده از آن زگیل به صورت لایه لایه از بین خواهد رفت.
فریز کردن
فریز کردن زگیل کف پا با استفاده از کرایوتراپی یک روش موثر برای از بین بردن زگیل میباشد. در این روش نیتروژن مایع روی زگیل قرار داده شده و باعث تخریب بافت آن میشود.
لیزر
درمان زگیل با لیزر یکی دیگر از روش های مورد استفاده در درمان میباشد. با استفاده از لیزر میتوان رگ های خونی کوچک را سوزانده و بافت آسیب دیده را کاملا از بین برد.
جراحی
اگر روش های دیگر با شکست مواجه شد به جراحی نیاز است .این روش برای خارج کردن زگیل نیاز به بی حسی موضعی و چاقوی جراحی دارد.