فهرست محتوا
خال ها ضایعات پوستی ومسطح یا برجسته هستند که بر روی پوست مشاهده می شوند.در واقع خال ها در ابتدا ضایعاتی قهوه ای رنگ و مسطح شبیه به کک و مک هستند که ممکن است با گذشت زمان پررنگ تر و یا بزرگتر و حتی برجسته تر شوند. حتما در انتخاب دکتر خوب برای برداشتن خال دقت فرمایید.
به عبارتی دیگر تجمع بیش از حد ملانوسیت ها در بخش کوچکی از پوست باعث ایجاد ضایعه ای به نام خال می باشد. که نتیجه ی آن خال برجسته است برخی از این خال ها زیبایی خاصی به ما می بخشند برخی از آنها تاثیر منفی در زیبایی دارند.امروزه روش هایی برای برداشتن خال وجود دارد که در ادامه مقاله به آن می پردازیم.

خال چیست؟
معادل انگلیسی خال melanocytic nevus می باشد، خال ها لکه ها و یا زائده هایی هستند که در انواع شکل و یا رنگ های متفاوت وجود دارند، معمولا خال هایی که ایجاد می شوند به رنگ سیاه یا قهوه ای هستند.
در حقیقت خال ها نوعی ضایعات پوستی هستند که دارای انواع مختلفی می باشند. بسیاری از افراد خال را نوعی زیبایی می دانند اما نکته ای که وجود دارد این است که نوع خال و محل بروز آن در زیبایی خال تاثیر دارد زیرا ممکن است خال در هر اندازه و هر جای بدن ظاهر شود. حتی در برخی افراد شاهد ایجاد خال مصنوعی هستیم که معمولا این کار در اطراف لب انجام می شود.
امروزه روش هایی برای برداشتن خال وجود دارند که از طریق آن می توان خال های بزرگ یا آزار دهنده را برداشت.
علت ایجاد خال چیست؟
زمانی که سلول های تولید کننده رنگدانه در یک ناحیه جمع می شوند خال پدید می آید. معمولاً خال در افراد با پوست روشن بیشتر ظاهر می شود.
- خال ممکن است به علت هورمون های جنسی مانند استروژن و یا پروژسترون در خانم ها ایجاد شود.
- شرایط محیطی و عوامل محیطی در به وجود آمدن خال موثر است.
- سابقه خانوادگی و زمینه ژنتیکی نیز عامل مهمی است.
چرا خال به رنگ های مختلف است؟
سلول های خاصی درخال وجود دارد که رنگدانه های متفاوتی دارند، و به دلیل همین رنگدانه ها، خال ها نیز رنگ متفاوتی خواهند داشت. برخی خال ها سرطانی هستند و پزشک باید درباره برداشتن یا برنداشتن آن ها نظر دهد.
خال ها بیشتر در کدام قسمت بدن به وجود می آیند؟
خال در هر جایی از بدن ممکن است به وجود می آید و اما دلیل ایجاد آن هم موثر است برای مثال لکه های پوستی در قسمت هایی از بدن که بیشتر در معرض آفتاب هستند، بیشتر به وجود می آید.
کدام خال خطرناک است و باید برداشته شود؟
به طور کلی خال ها خطرناک نیستند و به علت خاص و یا بیماری به وجود نیامده اند. اما برخی از خال ها نشانه ها و علائمی دارند که باید هرچه سریع تر توسط دکتر پوست خوب معاینه گردد و در صورت لزوم سریعاً برداشته شده و درمان گردد.
علائم خال مشکوک
- خالی که تغییر اندازه داده و در حال رشد است.
- لبه های خال نامنظم بوه و هموار نیست.
- خالی که تقارن ندارد و نیمی از آن با نیم دیگر آن متفاوت است.
- خالی که دارای ضخامت بسیار زیادی است.
- خالی که رنگ آن یکدست نیست و رنگ های متفاوتی در آن به کار رفته است.
- به طور کلی اگر خالی که به وجود آمده است با دیگر خال ها متفاوت بوده و تغیر اندازه و شکل دارد، باید معاینه شود.
شناخت خال های بدن
خال های خوش خیم اغلب دارای شکل متقارن ، لبه دار و مسطح می باشند،در مقابل انواع دیگری از خال ها نیز در بدن وجود دارد که احتمال سرطانی شدن در آنها بسیار بالاست مانند خال های هاله دار ،خال آبی و خال برجسته. ملانوم جزء خطرناک ترین سرطان پوستی می باشد که میتواند روی بعضی از خال ها ایجاد شود.نوع دیگر خال های مادر زادی می باشد که از بدو تولد کودک بر روی پوست آن وجود دارد.
ملانوسیتی چیست؟
از شایع ترین خال ها، ملانوسیتی است که یک تومور خوش خیم بوده و زمانی که سلول های رنگدانه ساز بسیار زیاد تکثیر می شوند، از تجمع آن ها این خال ها به وجود می آیند.
خال های عادی
خال هایی روی سطح صورت یا بدن وجود دارند که مسطح و لبه هایی واضح و کمی گنبدی و دارای رنگدانه های ثابتی می باشند. خال های عادی ممکن است با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تبدیل به سرطان پوست شوند. بهتر است حتما برای تشخیص حالت ایمن بودن خال صورت با بهترین دکتر پوست برای برداشتن خال صورت مشورت نمایید.
خال های غیرعادی
خال هایی که دارای علائم نامنظمی و مرزهای نامشخصی باشند و همچنین این نوع خال ها ممکن است رنگ های متنوع، اندازه های غیر معمول و غیر مسطحی داشته باشند. این خال ها، بیشتر در معرض ریسک سرطان قرار می گیرند. پس لازم است توسط پزشک متخصص به طور مداوم چک شود و در صورت تشخیص پزشک خال مورد نظر از بین برود.
خال های مادرزادی
برای خال های مادرزادی (که اغلب مو دار هستند) بهترین راه، جراحی و برداشتن کامل آن هاست، زیرا خطر سرطانی شدن این خال ها از سایر خال ها بیشتر است. هرچه اندازه خال های مادرزادی بزرگ تر باشد، خطر سرطانی بودن آن نیز بیشتر است.
چه خال هایی را می شود برداشت؟
بیشتر خال ها خوش خیم و غیر سرطانی می باشند و فقط آن دسته از خال هایی که حالت غیر عادی داشته باشند یا از نظر زیبایی فرد تصمیم به برداشتن آن ها را داشته باشد، نیاز به اقدامات درمانی دارند.
روش های برداشتن خال
همانطور که گفته شد، اکثر خال ها بدون خطر بوده وجای نگرانی ندارند و همینطور احتمال ابتلا به سرطان در آن ها بسیار ضعیف است. بنابراین می توان با استفاده از به کاربردن روش های مدرن، خال را برداشت.
روزانه افراد بسیاری برای برداشتن خال به دلیل زیبایی به دکتر پوست مراجعه می کنند، اما روش های برداشتن خال چیست؟
روشی که برای برداشتن خال انتخاب می شود دلایل گوناگی دارد از جمله:
شکل و علت ایجاد خال، سن بیمار، عمق خال، نوع خال، رنگ خال و….
روش های رایج برداشتن خال عبارتند از:
- سوزاندن خال
- جراحی
- لیزر
سوزاندن خال
این روش که از روشهای قدیمی برداشتن خال محسوب می شود با استفاده ازدستگاهی به نام کوتر که، گرما تولید کرده خال مورد نظر سوزانده می شود. در این روش ممکن است جای خال به صورت فرورفتگی در سطح پوست باقی بماند. این روش برای برداشتن خالهای ریز و سطحی کاربرد دارد، اگرچه درحال حاضر بجای دستگاه های کوتر از دستگاه رادیو فرکانسی استفاده می شود اما بیشتر برای برداشتن خال های ریز و خال هایی که عمق کمتری دارند استفاده می شود.
برداشتن خال با جراحی
خال های مادرزادی عمق زیادی دارند و معمولا روش جراحی برای آن ها درنظر گرفته می شود. خال های مودار نیز عمقی به طول ریشه مو داشته و بنابراین این خال ها نیز عمق زیادی داشته و جراحی موثر تر است.
یکی از پرکاربردترین روش ها برای برداشتن خال جراحی می باشد. در این روش از بیحسی موضعی جهت برداشتن خال استفاده می شود. در این روش پزشک با استفاده تیغ جراحی روی پوست برشی ایجاد می کند و خال را به صورت عمقی از زیر پوست خارج کرده وسپس در آن قسمت بخیه ظریفی زده میشود.
برداشتن خال با لیزر
خال های سطحی، ریز و یا عمق کمی دارند می توان با روش های غیر جراحی مانند لیزر، کوتر، تراشیدن لایه های فوقانی پوست و… به صورت کامل خال را برداشت. برداشتن خال با استفاده از تکنولوژی لیزر یکی از بهترین و سریع ترین روش ها و همچنین یک فنآوری جدید علمی برای برداشتن خال می باشد. روش لیزر در برداشتن خال مانند روش سوزاندن می باشد، با این تفاوت که در این روش بهجای جریان برق از امواج لیزر برای از بین بردن خال استفاده میشود.
عوارض برداشتن خال
برداشتن خال می تواند عوارضی داشته باشد که در ادامه به آن ها می پردازیم:
قرمزی و تیرگی محل خال
پس از برداشتن خال با جراحی و یا حتی لیزر ممکن است، اثرات قرمزی در محل خال باقی بماند که بعد از مدتی کاملا محو خواهد شد.
ممکن است بعد از برداشتن خال ،احساس کنید جای خال اندکی تیره تر از قسمت های دیگر پوست است، در این حالت نیز بعد از گذشت مدتی جای آن به کلی برطرف خواهد شد.
بنابراین این آثار به جای مانده جای نگارنی ندارد و عکس العمل طبیعی پوست بوده و برطرف خواهد شد.
باقی ماندن جای خال بعد از برداشتن خال
به طور معمول پس از برداشتن خال، رد مختصر و جوشگاهی باقی می ماند که قابل مقایسه با خال و تیرگی آن نیست.
علت باقی ماندن جوشگاه در محل خال
جراحی ویا برداشتن خال، بستگی زیادی به پزشک مربوطه دارد و اگر توسط فرد با مهارتی انجام نگیرد ممکن است آثار و یا رد جوشی از جای خال باقی مانده باشد.
نتیجه برداشتن خال در کدام نواحی بدن بهتر است؟
خال در نواحی مقعر صورت، بناگوش، خط خنده و .. بسیار عالی برداشته می شود و هیچ ردی باقی نخواهد گذاشت.
با توجه به آنچه گفته شد، برای برداشتن خال راه ها و روش های مدرنی وجود دارد که بدون هیچ گونه درد و عارضه ای، به کلی خال و لکه های پوستی، جای جوش و.. برطرف خواهد شد، اما مهم است که این کارها در مکانی مجهز، بهداشتی باشد و توسط بهترین دکتر برداشتن خال انجام گردد.