فهرست محتوا
زمانی که زیر پوست شما سلول های چربی بیش از اندازه رشد داشته باشند ممکن است شما متوجه برآمدگی روی پوست خود شوید که به آن لیپوم یا توده چربی می گویند. این توده های چربی ممکن است در هر قسمتی از بدن وجود داشته باشند اما شایع ترین محل های بروز آن ها در شانه، گردن، ران و زیر بغل است. لیپوم ها در هر جای بدن باشند با لمس آن ها متوجه نرم بودنشان خواهیم شد و خیلی راحت این سلول ها حرکت خواهند کرد. بیشتر شما ممکن است با مشاهده ی این توده ها از سرطان بترسید اما این توده ها خطرناک نیستند مگر دارای درد باشند یا دائما تغییر سایز دهند. حتی ممکن است برخی افراد چند توده داشته باشند.
علل و عوامل خطر لیپوم یا غده چربی
طبق تحقیقات انجام شده لیپوم ها دارای دلیل مشخصی نیستند و ممکن است از یک ژن از پدر مادر به ارث رسیده باشند. البته گاهی برخی جراحات نیز می توانند سبب ایجاد لیپوم شوند. در ادامه به مواردی که سبب تولید لیپوم می شوند اشاره خواهیم کرد:
برخی تحقیقات نشان داده است بی تحرک بودن افراد باعث رشد این سلول های چربی می شود.
همانطور که گفتیم لیپوم ها ممکن است از یک ژن به ارث برسند و پیش زمینه خانوادگی داشته باشند.
معمولا لیپوم را در افرادی با سن های 40 تا 60 سال مشاهده می کنیم.
افرادی که در ارث خود سابقه تومور های خوش خیم یا بدخیم را دارند بیشتر در معرض این توده های چربی می باشند.
علائم و نشانه های لیپوم
توده های چربی که به ان ها اشاره کردیم می توانند در هر قسمتی از بدن بوجود بیایند و نشانه های مختلفی داشته باشند؛ این نشانه ها عبارتند از:
- با فشار دادن آن ها توسط انگشتان می توان تکانشان داد و آن ها را به حرکت در آورد.
- هنگامی که آن ها را لمس می کنید نرم بوده و به صورت گرد یا بیضی به نظر می آیند.
- محل بروز آن ها شانه، کمر، زیر بغل و … است.
- اندازه آن ها معمولا 5 سانتی متر است اما می توانند بزرگ شوند.
- ممکن است برای فرد در ناحیه درد ایجاد کنند مخصوصا زمانی که در حال رشد کردن هستند. زیرا با رشد کردن همزمان به اعصاب فشار وارد می کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
لیپوم ها در بسیاری از شرایط مشکلی برای فرد بوجود نمی آورند و بسیاری از افراد فقط بخاطر ظاهر لیپوم ها تمایل به برداشتن آن ها دارند. اما گاهی شرایط خاص زیر وجود دارد که باید به پزشک مراجعه کرد.
اگر به هر دلیلی این غده های چربی بزرگ شوند یا در محل آن ها احسای درد داشته باشیم، محل قرار گیری دچار قرمزی شود یا احساس کنیم توده چربی سفت است و بافت نرم نیست باید هرچه سریع تر به پزشکمراجعه نماییم.
تشخیص توده چربی
معمولا تشخیص لیپوم با مراجعه به پزشک و در مرحله اول انجام معاینات فیزیکی است. پزشک شما با لمس لیپوم می تواند متوجه سرطانی بودن غده چربی شود. در صورتی که نسبت به آن مشکوک باشد ممکن است درخواست بیوپسی دهد تا با نمونه برداری بخش کوچکی از زائده و بررسی آن در آزمایشگاه نسبت به سرطانی نبودن آن آگاه شود.
گاهی ممکن است تشخیص پزشک از لیپوم به اشتباه کیست باشد به همین دلیل لازم است عکس با کیفیتی برای تشخیص به پزشک نشان داده شود.
امروزه با استفاده از تصویر برداری هایی مثل ام آر آی و سی تی اسکن نیز می توان به ماهیت لیپوم ها و محل دقیق قرارگیری آن ها پی برد. همچنین با این عکس ها می توان فهمید آیا این لیپوم ها به اعصاب فشار می آورند یا خیر.
درمان لیپوم یا غده چربی
معمولا غده های چربی برای فرد مشکلی ایجاد نمی کنند که حتما لازم باشد آن ها را برداشت یا درمانی انجام داد اما گاهی ممکن است درد در ناحیه ایجاد شود یا بیمار به خاطر ظاهر زشت آن تقاضای برداشتن آن ها را داشته باشد. اما گاهی شرایط دیگری نیز وجود دارد که لازم است توده چربی از بدن برداشته شود مانند:
افزایش هر روزه ی توده چربی و روند رو به رشد آن
انجام آزمایش و نتیجه گیری سرطانی بودن لیپوم
ایجاد اختلال در عملکرد بدن فرد
ظاهر غیر زیبایی که ایجاد می کند
روش های برداشت لیپوم یا غده چربی
برای انجام این کار معمولا دو روش پیشنهاد می شود که هر دو هم روش های ساده ای هستند:
جراحی
در بیشتر مواقع برای برداشتن توده چربی انجام یک جراحی بسیار ساده پیشنهاد می شود که با ایجاد یک برش کوچک روی پوست انجام شده و توده خارج می گردد. در این جراحی معمولا نیازی به بیهوشی نبوده و فرد بلافاصله پس از برداشتن آن می تواند بدون گذراندن هیچگونه دوران نقاهتی به منزل برگردد. همچنین نیازی به استراحت پس از عمل نبوده و فرد می تواند کار های عادی روزانه خود را انجام دهد.
لیپوساکشن
در این روش ابتدا یک برش کوچک زده می شود و سپس از طریق لوله ساکشن توده چربی خارج می شود. این برش بزرگ نبوده و با گذشت زمان بهبود می یابد و پس از انجام عمل فقط یک زخم روی بدن باقی است.
تزریق استروئید
این روش نیز می تواند باعث کوچک شدن توده چربی شود و دیگر نیازی به در آوردن توده نباشد.
پس از خارج کردن توده چربی به هر یک از روش های ذکر شده روی بدن فقط یک زخم باقی می ماند و هیچ گونه آسیبی پس از برداشتن به بدن وارد نمی شود. معمولا این توده چربی به آزمایشگاه فرستاده می شود تا از سالم بودن بدن فرد اطمینان حاصل شود. امروزه برداشتن این توده های چربی توسط بهترین دکترپوست و مو نیز انجام می شود.
سوالات متداول
بله لیپوم ها چون غده چربی هستند ممکن است در اثر چاقی بوجود آیند و اگر فرد همیشه در وزن متعادل باشد به لیپوم دچار نخواهد شد.
باید بگوییم بله این مواد می توانند باعث ایجاد غده چربی در بدن شوند.
بله هر دو تاثیر فراوانی در پیشگیری از ایجاد غده چربی دارند. بهتر است در رژیم غذایی خود از غذا های چرب دوری کنید.
احتمال بازگشت مجدد لیپوم کم است اما چیز دور از ذهن و بعیدی نمی باشد و ممکن است دوباره بوجود آیند.