علائم خالهای سرطانی زمانی اهمیت پیدا میکنند که افراد با تغییرات عجیب و یا ناخوشایندی در خالهای پوستی خود مواجه شده باشند. هر چند تغییرات در خال همیشه نمیتواند نشان دهندهی سرطان باشد. برای بررسی دقیقتر این موضوع در این مقاله با ما همراه باشید.
خال های بدخیم
خالهای بدخیم، مانند ملانوما، جدیترین نوع سرطان پوست هستند که در سلولهای تولید کنندهی ملانین به وجود میآیند. رنگدانهای که باعث میشود به پوست شما رنگ دهد. علاوه بر این، ملانوما میتواند در چشمها و به ندرت در برخی از قسمتهای بدن نیز مانند گلو و بینی نیز ایجاد شود. هنوز علت دقیق به وجود آمدن ملانوما مشخص نیست ولی قرار گرفتن در معرض نور خورشید و تختهای برنزه میتواند خطر مبتلا شدن به ملانوما را بالا ببرد. خطر مبتلا شدن به این نوع سرطان پوست در کسانی که زیر ۴۰ سال سن دارند بیشتر میباشد. مطالعات نیز نشان میدهد زنان بیشتر از مردان درگیر ملانوما میشوند.
علائم خال های سرطانی و نشانه های ملانوما
خال هایبدخیم از جمله ملانوما میتوانند در هر قسمتی از پوست ایجاد شوند. این نوع خالها معمولا در بخشی از نواحی پوست که بیشتر در معرض نور خورشید قرار گرفته اند، مثل صورت، بازوها، کمر و پاها ایجاد میشوند. علاوه بر این، ملانوما ممکن است در نقاطی که زیاد در معرض نور خورشید قرار ندارند مانند کف دست، ناخن و کف پا نیز دیده شود. ملانومای پنهان در کسانی که پوست تیره دارند بیشتر از سایرین مشاهده میشود.
نشانههای خالهای بدخیم مانند ملانوما عبارتند از:
- ایجاد رشد رنگدانه یا ظاهری کاملا غیر معمولی روی پوست
- تغییر اساسی در ظاهر خال
- یک دست نبود خال (شکل عجیب و کنارههای ناصاف داشتن)
- درد
- خارش
- خونریزی
بهتر است بدانید آغاز رشد ملانوما همیشه به شکل خال نیست. علاوه بر این میتواند روی پوستی با ظاهر طبیعی نیز ایجاد شود.
بسیاری از خالهای سرطانی با این نشانهها و علائم همراه هستند. خالهای سرطانی دارای انواع مختلفی هستند. یک گونه از ملانوما به شکل رگههای سیاه رنگ یا قهوه ای زیر ناخن انگشتان دست و پا مشاهده میشود. به یاد داشته باشید خالهای سرطانی پوست شبیه کبود شدگی میباشد که بهبود نمییابند.
چه خال هایی ملانوما را نشان می دهند؟
برای شناسایی خالهای بدخیم که امکان دارد سرطان پوست یا ملانوما را نشان دهند باید به حروف ABCDE دقت نمایید. این حروف به شما میگویند که به چه علائمی باید توجه کنید:
- A: این حرف اشاره به شکل عجیب و نامتقارن دارد. به دنبال خالهایی با اشکال نامنظم مثل دو نیمه متفاوت باشید.
- B: این حرف اشاره به حاشیهی خالهای بدخیم نامنظم دارد. باید به دنبال خالهایی با حاشیه کاملا نامنظم، پوسته پوسته یا بریده بریده باشید.
- C: این حرف اشاره به تغییر رنگ دارد. به دنبال خالهایی باشید که رنگهای ناهموار و غیر معمول دارند.
- D: این حرف اشاره به قطر خال دارد. به دنبال خالهایی با قطر بزرگتر از ۶ میلی متر باشید.
- E: این حرف اشاره به تکامل و تغییرات دارد. با گذر زمان باید در پی تغییرات باشید. خال های بدخیم امکان دارد خارش یا خونریزی ایجاد نمایند.
خالهای سرطانی از نظر ظاهری کاملا متفاوت میباشند. بعضی از خالها امکان دارد تمام تغییرات ذکر شده در بالا را داشته باشند. در حالی که بعضی دیگر تنها یک یا دو ویژگی را دارند.
چه عواملی خطر ابتلا به ملانوما را افزایش می دهند؟
عواملی که امکان دارد خطر ابتلا به خالهای بدخیم یا ملانوما را افزایش دهند، شامل موارد زیر هستند:
- آفتاب سوختگی: آفتاب سوختگی میتواند خطر مبتلا شدن به خالهای بدخیم مانند ملانوما را افزایش دهد.
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید: اگر در معرض نور آفتاب قرار بگیرید بیشتر از سایر افراد درگیر ملانوما میشوید.
- سیستم ایمنی ضعیف: کسانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند بیشتر از بقیه افراد درگیر ملانوما میشوند.
- ژنتیک: اگر یکی از اطرافیان و بستگان نزدیک شما به این بیماری مبتلا باشند، احتمالا شما نیز به این عارضه دچار خواهید شد.
برداشتن چه خال هایی باعث بروز سرطان می شود؟
باید توجه داشته باشید که برداشتن هیچ خالی باعث بروز سرطان نمیشود. اما در مورد خالهایی که از قبل علائم سرطان را داشته باشند، با برداشتن آنها امکان بروز سرطان وجود دارد. لذا قبل از برداشتن خال بهتر است اول نمونه برداری از خال انجام شود. پس از نمونه برداری، پزشک به سرطانی بودن و یا خوش خیم یا بدخیم بودن سرطان پی خواهد برد.
خال های سرطانی چه علائمی دارند؟
- رشد ناگهانی خال: اشتباه نکنید، گاهی بر اثر افزایش سن خالها رشد تدریجی دارند. در این صورت احتیاجی به نگرانی نیست. همچنین اندازه خالها خیلی مهم است. معمولا خالهای سالم اندازه بیشتر از ۶ میلیمتر ندارند.
- تغییر رنگ خال: معمولا رنگهای قرمز، آبی، سفید و خاکستری باید مورد توجه قرار گیرند. اما توجه کنید زمانی که رنگ خال در محیط خود به سمت تیره برود، نیاز به بررسی فوری دارد.
- نامنظم شدن حاشیه خال یا یک دست نبودن خال
- محو شدن مرز بین پوست سالم و خال
- عدم تقارن خال
- بروز درد، خارش و حساس شدن خالها
- بهتر است به خالهایی که بعد از ۳۰ سالگی بروز مییابند بیشتر توجه شود.
- خالهای مادرزادی از دیگر خالهایی هستند که نیاز به بررسی و نمونه گیری از آنها افزایش مییابد.
برخی سرطان های خطرناک که خال ها را درگیر می کنند کدامند؟
ملانوما از انواع سرطان پوست است که بیشتر، خالهای مادرزادی را تحت تاثیر قرار میدهد. معمولا قطر این نوع خالها بیشتر از ۶ میلی متر است. همچنین لازم به ذکر است که علاوه بر سرطانهای پوستی برخی دیگر از سرطانها نظیر سرطان کبد، ریه و معده نیز سبب تغییر رنگ درخالهای مادرزادی میشوند.
آیا باید برای هر نوع تغییر رنگ خال نگران بود؟
رنگ قهوه ای و یا سیاه خالها به دلیل وجود سلولهای رنگدانه ساز است. این سلولها رنگدانه ای به نام ملانین را تولید میکنند. هرکدام از خالها الگوی رشد خاص خود را دارند. به تدریج و با گذشت زمان این خالها بزرگتر شده و تغییر رنگ میدهند. لذا با هر تغییر در رنگ خالها باید نگران شد. بنابراین باید در صورت بزرگ شدن آنی و تغییر رنگ فوری خالها باید به پزشک مراجعه کنید.
درمان خال های بدخیم
درمان خالهای بدخیم مانند ملانوما که نوعی سرطان پوست است مثل سرطانهای دیگر است. اما برعکس سرطانهای داخل بدن، دسترسی به بافت سرطانی و از بین بردن آن آسان تر است. به همین علت جراحی گزینه مناسبی برای درمان ملانوما است که شامل برداشتن ضایعه و بعضی از بافتهای غیر سرطانی اطراف آن است. لازم به ذکر است بدانید زمانی که جراح ضایعه را جدا میکند، آنها را به قسمت آسیب شناسی میفرستد تا میزان درگیری سرطان را تعیین کند. زیرا باید اطمینان حاصل کند که همه را جدا کرده است.
اگر خالهای بدخیم مثل ملانوما سطح وسیعی از پوست را پوشش دهند، امکان دارد پیوند پوست لازم باشد. پزشک پرتودرمانی را نیز برای درمان ملانوما پیشنهاد میکند. برخی از درمانها به شرح زیر هستند:
- ایمونوتراپی: در این روش پزشک داروهایی را برای کار با سیستم ایمنی به منظور مقابله با سرطان توصیه میکند.
- شیمی درمانی: در این روش، پزشک از داروهایی استفاده میکند که سلولهای سرطانی را کاملا مورد هدف قرار میدهند.
مهم ترین اقدامات جهت پیشگیری از ملانوما
- در تمام روزهای سال از ضد آفتاب استفاده کنید. برای اینکه درگیر خالهای بدخیم مانند ملانوما نشوید، حتما از ضد آفتاب استفاده کنید. در روزهای ابری سال هم نباید استفاده کردن از ضد آفتاب فراموش شود.
- در اواسط روز کمتر از خانه بیرون بیایید. سعی کنید بیشتر فعالیتهای خود را برای عصر برنامه ریزی کنید. قرار گرفتن در معرض نور خورشید سرطان پوست را افزایش میدهد.
- عینک آفتابی را هرگز فراموش نکنید. سعی کنید در طول روز که بیرون از خانه هستید، استفاده از کلاه لبه پهن و عینک آفتابی را فراموش نکنید.
- از لامپها و تختهای برنزه بپرهیزید. لامپها و تختهای برنزه اشعه ماورا بنفش را میتوانند ساطع نمایند. همچنین به آسانی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند.
- متوجه تغییرات پوستی خود باشید. حتما پوست خود را از لحاظ داشتن کک و مک و برجستگیها بررسی کنید. از آینه کمک بگیرید تا بتوانید صورت، گوشها، گردن و پوست سر خود را نیز کاملا بررسی نمایید.
اقدام به موقع، بهترین راه پیشگیری
پوست انسان مثل یک آینه اکثر مشکلات درونی بدن انسان را نشان میدهد. به همین دلیل لازم است به علائمی که توسط پوست نشان داده میشود توجه کرد و اقدامات لازم را هرچه سریعتر انجام داد.
لذا در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق بهتر است به پزشک پوست و مو مراجعه نمایید. همچنین اگر تصمیم به جراحی خال دارید بهتر است قبل از انجام آن یک جلسه مشاوره ای با پزشک داشته باشید و تغییرات خال را برایشان مطرح کنید. در صورت عدم وجود علائم سرطان شما میتوانید اقدام به برداشتن خال نمایید.
سلام.بنده آقا. ۴۶ساله. دارای پوست سفید، مبتلای به ملانوما هستم.با اینکه در نتیجه آزمایش چندسال پیش ملانوما دیده نشد، اما دو روزه عارضه ای به شکل دایره قطر حدود ۰/۵میلیمتر روی استخوان انگشت شصت دست چپ درومده. تا چند ساعت پیش خارش زیاد داشت. اما الان خارش نداره.درون خال گود هست و اطرافش قرمز شده ورم داره
لطفاً راهنماییم کنین.با تشکر
لطفا در دایرکت اینستاگرام پیام داده و عکس و شرح حالی از مطالب ذکر شده بازگو کنید. با تشکر